Turecká jídla a stravování
Turecká kuchyně
Velmi důležitým jídlem je pro Turky snídaně. Turci tradičně snídají každé ráno s celou rodinou. Typická turecká snídaně je velmi bohatá, nesmí chybět sýr (beyaz peynir, kasar), máslo, olivy, vejce, rajčata, okurky, zelené papriky, džem, marmeláda, med, sucuk (kořeněná turecká klobása), pastirma, borek a simit (kruhový chléb se sezamovými semínky). K snídani se na pití podává černý čaj.
Obecně je turecká kuchyně velice bohatá, pestrá a přitom jednoduchá, jídla jsou připravována z velmi kvalitních a čerstvých surovin.
Mezi typická turecká jídla patří například:
- Pilaf (neboli také pilav), což je jídlo, jehož základ tvoří rýže nebo pšenice osmažená na oleji a poté vařená v kořeněném vývaru. Může obsahovat různé příměsi – maso, zeleninu, ovoce a koření.
- Dalším typickým jídlem známým i za hranicemi Turecka je kebab, v Turecku se připravuje podobně jako řecký gyros – marinované maso se opéká na vysoké svislé tyči a pak se postupně okrajuje na velmi tenké plátky.
- V Turecku můžete také ochutnat Köfte, což jsou kuličky z mletého masa, obvykle jehněčího nebo hovězího, smíchané s kořením a cibulí.
Nealko nápoje
Nejoblíbenějším nápojem v Turecku je čaj, zejména černý, velmi silný čaj, podávaný typicky ve sklenicích ve tvaru tulipánu. Jsou zde oblíbené i bylinkové čaje, např. sage. Velmi populární je také ayran, což je kyselý chladný nápoj vyrobený z jogurtu a vody, někdy se do něj přidává i trocha soli. Místo vody může být použita i okurková šťáva a k dochucení česnek. V Turecku se také často pijí různé druhy čerstvě vymačkaných šťáv z citrusů nebo mrkve, dále se můžete setkat s banánovým mlékem nebo kyselým jablečným džusem.
V zimním období se v Turecku pijí boza nebo sahlep. Boza je nápoj vyrobený z mírně kvašeného prosa a chutná podobně jako vaječný koňak. Sahlep se často podává na trajektech a jiných veřejných místech a je vyroben z rozmělněných hlíz divoké orchideje. Je to velice sladký nápoj, sypaný skořicí a pije se zejména v chladných zimních dnech.
Víno, pivo, alkohol
Turecko je producentem vynikajících suchých vín, bílých i červených, které se výborně hodí k turecké kuchyni. Mezi nejznámější patří Villa Doluca, Kavakladere Cankaya, Jakut a Dikmen. Pokud máte chuť na pivo, často tu bývají dostupná pouze dvě – Efes a Tuborg, ale obě tato piva jsou dobrá. Nejtypičtějším alkoholickým nápojem v Turecku je raki, je vyrobený z anýzu, pije se s vodou a říká se mu „lví mléko“.
Turecká káva
Káva není v Turecku tak oblíbená jako čaj a u nás známá „turecká káva“ , což je mletá káva zalitá vařící vodou, je v Turecku úplně neznámá. Káva se připravuje přímo ve speciální konvici zavné džezva, musí se několikrát odstavit, aby neprošla varem, její příprava je dost složitá, a proto je v restauracích káva poměrně drahá.